A scrie pentru aventură: Clive Cussler

Aşa cum scria pe ultima copertă a cărţilor sale, un nou roman al lui Clive Cussler este ca vizita unui vechi prieten. Am mai scris un articol dedicat octogenarului care mi-a umplut mintea cu aventurile eroului său, unicul Dirk Pitt, chiar pe la începuturile acestui blog. Între timp, am o bună parte a cărţilor sale, însă mintea nu mi s-a golit de imagini şi întâmplări aventuroase. Bătrânelul acesta, este unul dintre motive.

Exact aşa cum spuneam în precedentul articol, am fost dezamăgit (fără a fi surprins de acest lucru) de felul în care, în cel mai bun stil american, a scrie despre aventuri s-a transformat într-o afacere, sunt convins, extrem de profitabilă. Mai mult chiar, într-o soi de franciză.

Ceea ce nu s-a schimbat însă a fost stilul cu care aceste romane, de multe ori depăşind cinci sute de pagini, erau orchestrate. Se părea că Marele Maestru al Aventurii scrisese, mai degrabă, un program de computer care scotea pe bandă rulantă zeci de cărţi, ce se vindeau cu zecile de milioane în întreaga lume.

Trebuie să recunosc, în ultimii treizeci de ani am citit literatura câtorva mii de scriitori, dintre care mulţi scriu sau au scris mult mai bine decât Clive Cussler. Dar nu profunzimea scriiturii, nici plonjoane în filozofia chintesenţială a eului existenţial căutam în momentele în care deschideam copertele lucioase pe care tronau nave, opere de artă sau peisaje exotice. Îi aveam pe Hesse, Kant, Heminghway sau pe Aimatov pentru acest lucru. Nu, la fel cum corporatiştii sar în week-end cu coarda elastică de pe poduri, la fel doream şi eu, să părăsesc ex-abrupto mundanul şi rutina. Şi, cine ştie, poate într-o zi, să nu mă mai întorc la birou luni, la ora şapte. La fel cum, suspectez, a făcut şi Maestrul.

Clive Eric Cussler este unul dintre cei mai prodigioşi scriitori de aventuri din lume, depăşit fiind poate, doar de Karl May, într-o altă epocă şi cu un alt fel de eroi. Acest articol nu este însă unul de critică literară, ci doar o prezentare a blibliografiei acestui autor atât de apropiat subsemnatului, prin orizonturile largi şi personajele necomplexate pe care le descrie. Surse suplimentare de informaţii sunt siteurile CliveCusslerFans.co.uk, pagina wikipedia şi clive-cussler-books.com.

Clive Cussler nu este un inovator. Nu are nici pregătirea filologică de specialitate şi nici fineţea necesară unuia. Este un autor renumit prin câteva serii, care aduc sub ochii cititorului personaje destul de asemănătoare prin aptitudini şi atitudini, tipice romanelor techno-thriller. Trebuie să adaug, deşi voi scandaliza poate pe unii dintre cititorii mei, că majoritatea cărţilor techno-thriller, mi se pare numai potrivită pentru reciclare. La fel ca şi literatura romance. Ştiu, mi-am pierdut definitiv cititoarele, însă voi recunoaşte că, odată am citit un romance foarte bun. Din acest motiv, am inserat în text cuvântul majoritatea.

Cu greu am reuşit să mai citesc alţi autori şi nu pot remarca decât similitudinea genului techno-thriller cu ceea ce scrie Dan Brown (evident, se încadrează ad-hoc în aceeaşi familie literară): cărţi foarte bine scrise (nu e un eufemism), subiecte interesante, dar le lipseşte ceva. Nu ştiu ce este acel ceva, poate un dram de umor, o atingere realistă sau poate un strop de umanitate. Dacă vrei să să întâlniţi cu ele, sfatul meu este să începeţi cu Stieg Larsson, cu toate că nu are vreo legătură cu techno-thrillerul. Ori, cu magnifica Drood, a lui Dan Simmons. Cel mai degrabă însă, la mijloc este formaţia mea, ca cititor de science-fiction.

Sus-pomenitul Dan Simmons, un scriitor de geniu care trece fără probleme prin toate încăperile literaturii contemporane, îl bate pe Clive Cussler din toate punctele de vedere literare. Literar însă, Clive Cussler continuă să rămână favoritul meu, dintr-un motiv la fel de frivol ca literatura sa: mă face să visez. De aceea, de fiecare dată când deschid o nouă carte a sa (sau pornesc e-book readerul cu o nouă carte a acestuia încărcată), mă îmbarc într-o călătorie, aşa cum erau călătoriile pe vremuri: aventuroase.

Clive Cussler este autorul seriilor:
  • Dirk Pitt, care îi au ca eroi principali pe neobosiţii Dirk Pitt şi Al Giordino; este o colecţie impresionantă de romane, nu mai puţin de 23. Începând cu romanul numărul 16, eroii principali sunt gemenii lui Dirk Pitt, însă acesta continuă să se vâre consecvent în bucluc.
  • NUMA, cu eroi traşi la indigo (aproape) după cei ai primei serii: Kurt Austin şi Jose Zavala. Explicaţia constă în faptul că Dirk Pitt devine director al NUMA şi teoretic ar trebui să preia obligaţiile amiralului Sandecker, după ce acesta este propulsat vicepreşedinte al SUA. Kurt Austin îl înlocuieşte pe Dirk Pitt ca director al operaţiunilor speciale. Majoritatea personajelor principale din seria Dirk Pitt apar şi în seria NUMA, incluzându-l trecător şi pe acesta. Seria are câteva cărţi surprinzător de bune. Chiar dacă numele lui Clive Cussler apare pe copertă, bănuiesc că adevăratul autor este cel de-al doilea autor, Paul Kemprecos sau Graham Brown.
  • Oregon, după numele navei de spionaj omonime. Legăturile cu seriile celelalte sunt destul de reduse. Oregon este o navă high-tech cu aparenţa unei semi-epave, iar echipajul formează o corporaţie care nu este nimic altceva decât o agenţie de spionaj privată. Romanele acestei serii par a semăna destul de mult cu ceea ce se aşteaptă de la un techno-thriller modern (adică gadgeturi şi împuşcături). Întrucât nu am citit încă nimic din aceasta, mă abţin de la comentarii. Romanele sunt scrie în colaborare (adică de) Craig Dirgo şi Jack deBrul. Un sfat pentru cei mai avansaţi decât mine: nu începeţi această serie înainte de a citi Flood Tide (seria Dirk Pitt). O să descoperiţi, printre altele, cum şi-a pierdut Juan Cabrillo, şeful Corporaţiei, piciorul. Până în prezent, au apărut 9 romane din această serie.
  • Aventurile lui Isaac Bell, este o serie poliţistă, a cărei acţiune se desfăşoară în SUA începutului de secol 20. Există 7 romane, dintre care primele scrise doar de Clive Cussler, iar următoare 5 în colaborare (hmm) cu Justin Scott. Am citit doar primul, The Chase, care este o carte agreabilă, în stilul maestrului.
  • Aventurile soţilor Fargo este o altă serie surprinzătoare, în care cei doi eroi, Sam şi Remi Fargo rezolvă enigme arheologice şi înfruntă corporatişti diabolici (vi se pare cunoscut?). Seria este una antrenantă, iar locaţiile sunt magnifice (inclusiv Transilvania!). Chiar dacă nu aduce mai nimic nou în ceea ce-l priveşte pe Cussler, cu excepţia faptului că personajele nu au nimic de-a face nici cu NUMA, nici cu guvernul SUA sau vreun grup privat de spionaj, seria nu poate fi scăpată de fani. Mă întreb, cum o fi găsit Mr. Fargo o soţie astfel de aventuroasă...
  • Cărţi pentru copii. Deşi nu le-am citit, Clive Cussler este şi autorul a două cărţi pentru copii: The Aventures of Vin Fizz şi The Adventures of Hotsy Totsy. Pentru că cei mici trebuie educaţi să fie exploratori de mici.
  • Literatură non-fiction. Probabil că unii dintre voi şi-l amintesc pe Clive Cussler drept gazdă a serialului National Geographic The Sea Hunters. Acesta s-a bazat pe descoperirile adevăratei NUMA, fondată de Clive Cussler, care au fost prezentate în două cărţi: The Sea Hunters: True Adventures with Famous Shipwrecks şi The Sea Hunters II: More True Adventures with Famous Shipwrecks. De asemenea, acesta este autorul unui album: Built for Adventure: The Classic Automobiles of Clive Cussler and Dirk Pitt. Acesta prezintă exemplare rare de maşini de epocă, expuse în muzeul său privat. De asemenea, pentru fani, există cartea Clive Cussler and Dirk Pitt Revealed, o istorie amuzantă a începuturilor sale de scriitor şi o prezentare a cărţilor şi personajelor până în 1998.
...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu