Ghidul călătorului transcontinental cu bocceluţă şi adidaşi rupţi

O să încep astăzi o serie dedicată călătorilor de cursă lungă ce vor să vadă cât mai mult din această lume, însă cărora le lipsesc mijloacele financiare pentru a întreprinde costisitoare voiaje de mii (sau chiar zeci de mii) de kilometri.
Această colecţie de trasee şi sfaturi nu este (cel puţin pentru moment) un ghid în adevăratul sens al cuvântului. Sunt rute pe care le-am urmat, însă majoritatea sunt acele drumuri pe care îmi doresc să le parcurg pentru a descoperi locuri fabuloase şi întâlni semeni de-ai mei întru conştiinţă. Când eram adolescent mi-a reţinut atenţia un paragraf din cartea scrisă de Alexandru Mironov - Enigmatic Pământul, pe care îl reproduc aproximativ: Există locuri în care pământenii sunt obligaţi să ajungă în decursul vieţii lor: în Egipt, la piramide, la templele maya din Mexic, în Anglia la Stonehenge, Machu Pichu în Peru, ş.a.

Prinşi în perfida viaţă socială, de cele mai multe ori nici nu ne dăm seama că vieţile noastre sunt guvernate de o stranie Treime: Serviciu - Casă - Somn. Ne oferim vieţile cu dărnicie angajatorilor pentru câţiva bănuţi, uitând că în ziua în care ne-am născut am făcut şi primul pas către Sfârşit. Trăim într-o societate care proslăveşte munca, eroismul şi devotamentul angajatului atât de zgomotos încât omul uită că acestea sunt aceleaşi calităţi pe care le căutau la sclavi stăpânii de acum câteva secole sau milenii. Acelaşi Al. Mironov spunea într-o emisiune televizată că organizarea socială actuală este proastă, însă e cea mai bună pe care o avem. Mă opresc aşadar aici, cu menţiunea că nu doresc să instig la anarhie, ci doar să amintesc bunului meu cititor că viaţa sa este o clepsidră tot mai goală cu fiecare zi care scursă şi că este timpul să înceapă să trăiască. Slow down, start living!

Călătoria este iniţiatică. Dacă nu crezi asta, eşti doar un turist, nu un călător. Un consumator. Călătoria trebuie să schimbe ceva la tine. Majoritatea celor care călătoresc nu sunt decât un soi de cosmonauţi, pe care ziduri de sticlă, bariere închise şi aerul condiţionat îi protejează de lumea nouă în care au ajuns. Îi văd mereu: feţe palide trecute de tinereţea donată serviciului privind din spatele geamurilor fumurii ale autocarelor-navetă cu aer condiţionat care îi duc de la aeroport la hotel. Îi văd stând la distanţă, temându-se de localnicii care îi privesc dar văd nişte portmonee umblătoare. Sunt turiştii zilelor noastre, adulatorii aerului condiţionat, cei care nu fac altceva decât să transleze propriul mediu într-unul străin la adăpostul unei capsule de sticlă. Daca eşti unul dintre ei, un atent client al agenţiilor de turism pentru care vacanţa-concediul-călătoria înseamnă ceva de genul stattolănitlasoare, servitîndatoritordechelner, mâncatpânănumaiputut, sau de ce nu, cheltuitbanipeoricecăesteconcediu, ş.a.m.d, vă pierdeţi timpul pe blogul meu.
Aici puteţi afla cum e să călătoreşti la 45 de grade hodorogit într-un autobuz vechi de jumătate de secol, cum puteţi dormi pe jos într-un dormitor păduchios, cum te poţi pomeni cu o cinstită cufureală de la o mâncare pe stradă la o mie de kilometri de cea mai apropiată farmacie, cum să îţi ascunzi paşaportul în chiloţi şi în general cum să strabaţi locuri exotice fără să faci baie timp de o lună.

Probabil cele scrise mai sus mi-au alungat majoritatea cititorilor, însă celor care aţi rămas nu cred că mai este nevoie să vă descriu sentimentul debarcării într-o ţară nouă, şocul olfactiv al unei pieţe, bucuria copleşitoare a destinaţiei atât de greu de atins dar cu atât mai dorită, zumzetul insectelor care îţi persistă timp îndelungat în minte, dar mai ales prietenii întâlniţi - căci pe drum orice călător îţi este prieten mai bun decât oricare altul, tristeţea pe care o simţi când îl laşi în urmă ştiind că îi strângi mâna transpirată pentru ultima dată.

Globalizarea a făcut lumea accesibilă pentru majoritatea călătorilor. În prezent există curse aeriene pentru toate colţuire prăfuite sau îngheţate ale oicumenei şi nu numai. Acesta nu este însă un ghid al lor. Inspirat de sute de cărţi, reportaje, filme şi mărturii ale altor călători, voi descrie în paginile următoare numai rute pe uscat sau apă. Voi intra cu maceta în jungla vizelor şi voi încerca să dovedesc că e posibil să faci o călătorie transcontinentală cu foarte puţini bani. Călătoriile care vor fi descrise aici vor fi lungi, mijloacele de transport perimate, securitatea alimentară şi nu numai precară, clima extremă, drumurile uneori simple făgaşe în lut. Însă peisajele fabuloase, oamenii pitoreşti, veţi întâlni prieteni pe care nu aţi sperat vreodată să îi aveţi şi vă veţi întoarce acasă purtător al unei comori reale: cunoaşterea.
Nu sunt bogat (nici nu îmi doresc acest lucru întrucât bogăţia mi-ar distrage dureros atenţia de la adevăratele valori) astfel că majoritatea rutelor se pot parcurge cu câteva sute de dolari sau euro (gândeşte-te cât cheltuie colegul de serviciu în fiecare vară la Mamaia!).

Majoritatea călătoriilor prezentate au ca punct de plecare Bucureşti, iar hăţişul consular va fi descâlcit pentru specificul românesc. Voi încerca să postez câte o călătorie săptămânal, însă aceasta depinde de timpul meu liber. Iată care sunt acestea, grupate pe continente (pentru început doar trei):

EUROPA

1. De la Istanbul la Lisabona.
2. De la Marea Mediterană la Oceanul Arctic.
3. Din România în Islanda.
4. Din România în Scoţia.


AFRICA

1. De la Bucureşti la Cairo.
2. De la Bucureşti la Cape Town via Africa de Est.
3. De la Bucureşti la Cape Town via Africa de Vest.


ASIA

1. De la Bucureşti la Teheran via Georgia.
2. De la Bucureşti la Dhacca sau Kathmandu.
3. De la Bucureşti la Vladivostok sau Beijing via Siberia.
4. De la Bucureşti la Beijing pe Drumul Mătăsii.
5. De la Bucureşti la Singapore sau Bali.
6. De la Bucureşti la Dubai.


Dacă aveţi propuneri pentru alte trasee, vă rog să mă contactaţi. Primul episod va fi România - Egipt. Drum bun!


3 comentarii:

  1. Felicitari ... abia astazi am descoperit acest blog si pot spune ca sunt impresionat ... ma regasesc in ideile tale insa nu sunt suficient de curajos sa le aplic

    RăspundețiȘtergere