Din România în Muntenegru


Notă: informațiile nu sunt actualizate. Pentru informații la zi, consultați bahn.de și siteurile companiilor feroviare naționale.

Muntenegru a devenit, în ultimii ani, una dintre destinaţiile de vacanţă favorite, mai ales pentru cei din vestul ţării. Peisajele care îţi taie respiraţia, oferta generoasă şi variată de locuri de cazare, serviciile de calitate, dar şi preţurile oarecum mai ''normale'' decât în vecina Croaţie, fac din această ţară un adevărat magnet pentru turiştii din Europa Centrală şi nu numai.

Micul stat ex-yugoslav a devenit independent în anul 2006, fiind penultimul dintre episoadele fărâmiţării marelui stat federal visat şi făurit de Tito. Chiar dacă majoritatea românilor aleg să ajungă pe litoralul adriatic cu maşina proprie sau cu curse charter, există posibilitatea de a ajunge acolo cu trenul. Trenurile sârbe seamănă mult cu cele româneşti.

Destinaţia noastră este oraşul Bar de pe coasta muntenegreană, aproape de staţiunile Ulcinj, Budva, Sveti Stefan, ş.a. Taxiuri, maxitaxi şi autobuze sunt disponibile către acestea din apropierea gării. De asemenea, portul Bar este un punct de îmbarcare estival pe ferryboaturile spre Italia, Albania, Grecia şi Croaţia.

Pare surprinzător, dar Marea Adriatică este mai aproape decât crede îndeobşte lumea (cel puţin pentru cei din Vest), distanţa de la unele localităţi din SV-ul României la această mare fiind mai aproape decât până la clasica Mare Neagră.

Timişoara - Bar: 580 km.
Timisoara - Constanţa: 760 km.


Notă despre rezervări. Ce puţin teoretic, este posibil sa faceţi o rezervare online pe siteul serbianrailways.com, însă acest lucru nu vă va scuti de stat la coadă în Belgrad pentru a vă ridica biletele. Nu uitaţi că vă aflaţi în Balcani... Dacă vă deplasaţi în timpul vârfului de sezon, nu strică totuşi să rezervaţi din timp online, Muntenegrul este principala destinaţie estivală a sârbilor.
Traseu. Bucureşti (Timişoara) - Belgrad - Bar, Bar - Belgrad - Bucureşti (Timişoara).



  • Bucureşti sau Timişoara - Belgrad.
Tren: D360: Bucureşti N 20.45, Timişoara N 05.29, Beograd 08.51.
Tarif: circa 70 EU, inclusiv supliment de cuşeta de 6 persoane. Există un tarif special dus-întors de 50 EU (fără supliment), recomandat pentru cei care pleacă din Bucureşti. Evident, mult mai ieftin din Timişoara
Durata: 13 ore (circa 3 ore Timişoara - Belgrad, inclusiv oprirea consistentă de la punctul de frontieră Stamora-Moraviţa).
Pe scurt: una dintre rutele lungi şi plicticoase, prin care se remarcă şi în prezent, CFR-ul.
  • Belgrad - Bar.
Există două trenuri directe Belgrad - Bar: D431 Tara, tren de zi, recomandat pentru cei care vor să vadă peisajele spectaculoase prin care această cale ferată este renumită, şi D435 Lovcan, tren de noapte care include şi vagoane platformă pentru automobile (aviz amatorilor).

Trenuri:
  1. D431 Tara, Beograd 10.10 (nu vă bazaţi pe faptul că trenul românesc va sosi fără întârziere sau că la casa de bilete nu va fi coadă, fiţi realişti, e puţin probabil că veţi pierde acest tren), Bar 20.02. Dacă doriţi neaparat să abordaţi acest tren, luaţi un autobuz sau microbuz de la Timişoara care ajunge dimineaţa devreme în Belgrad şi rezervaţi cazarea şi transferul de la gară. De fapt, dacă tot sunteţi în vacanţă, vă recomand să lăsaţi bagajul la biroul gării, să vizitaţi Belgradul şi să luaţi trenul de noapte. Pe trenul de zi sunt disponibile ambele clase şi un vagon restaurant.
  2. D435 Lovcan, Beograd 22.10, Bar 08.00. Disponibile: clasa a doua, cuşetă şi vagon de dormit.
Tarif: Circa 40 EU dus. Suplimente: cuşetă 6 EU, vagon de dormit cu 2 paturi 20 EU. Alte configuraţii posibile.
Durata: 10 ore.
Pe scurt: una dintre cele mai frumoase căi ferate din Europa, în afară, condiţii cvasi-româneşti în vagoane.

Despre cazare. Dacă nu aveţi nimic rezervat din timp, încă din gară, dar mai ales în staţiuni, veţi fi asaltaţi de ofertele particularilor (sobe, în traducere, camere). Nu evitaţi, în general sunt condiţii ridicate, la preţuri extrem de avantajoase, mai ales pentru familii.

Bar - Belgrad. Trenul D434 Lovcan, tren de noapte, perechea lui 435, Bar 21.08, Beograd 06.26, vezi mai sus. Pe timpul zilei sunt două trenuri din Bar, la 06.00, sosire Beograd la 15.57 şi la 12.20, sosire Beograd la 21.43.

Belgrad - Timişoara sau Bucureşti. Beograd 15.50, Timişoara N 20.55, Bucureşti N 06.07. De asemenea, dacă mergeţi la Bucureşti, există posibilitatea unor legături prin Sofia, la preţuri asemănătoare. Consultati bahn.de pentru detalii.

Pentru a face această călătorie aveţi nevoie doar de cartea de identitate. Nu lăsaţi acasă umorul de care are nevoie orice călător balcanic. Îndrăzniţi să călătoriţi până în Muntenegru cu trenul, este una dintre cele mai frumoase ţări ale Europei şi se află la doar o aruncătură de băţ! Drum bun!


8 comentarii:

  1. BUNA! NU POT DECAT SA TE FELICIT SI SA-TI MULTUMESC BINEFACATORULE, PENTRU ACESTE INFORMATII.AM GASIT CHIAR CEEA CE MA INTERESA,RESPECTIV CE TRENURI DE NOAPTE AM DE LA BELGRAD LA BAR.EU AM FOST DE CEL PUTIN 7 ORI IN MUNTENEGRU, LA BUDVA.INTR-ADEVAR ESTE SUPERB!CAND PLECAM ,PLECAM DIN BAR CU TRENUL DE NOAPTE, DAR ACUM AM VREA SA PLECAM SI DIN BELGRAD NOAPTEA.DATORITA TIE AM GASIT! INCA O DATA ITI MULTUMESC.COSTIUG C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ma bucur ca informatiile gasite aici te-au ajutat, insa nu uita sa le verifici inainte de plecare pe situl bahn.de sau pe cel al Cailor Ferate Sarbe - serbianrailways.com. Drum bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si nu uita de problema semnalata si pe acest site, anume ca nu mai avem tren direct de la TM la Beograd!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt din Moldova. Spuneti va rog unde se poate de cumparat online bilet la tren Bucuresti-Belgrad, Belgrad-Bar cu tren de noapte, dus-intors pentru 4 persoane.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna ziua. Puteti cumpara bilete de la orice agentie CFR.

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna seara!
    As dori sa merg cu trenul la Bar. Sunt din Timisoara. Din cate am inteles, trenul Varset-Beograd opreste in alta gara decat cea din care se pleaca din Bar. Va rog sa-mi spuneti cum se ajunge de la o gara la alta(taxi, mijloace de transport in comun,etc)!

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua si scuze pentru intarzierea raspunsului, motivat de absenta subsemnatului din tara.

    Intr-adevar, circula trenuri zilnice pe relatia Timisoara - Vrsac.

    Costul d-i pe relatia Beograd - Bar este 42 EU (plus 6 EU pe sens supliment de cuseta).

    Costul Vrsac - Beograd este circa 3 EU pe sens.

    In Vrsac este o singura gara, dupa informatiile mele; probabil va referiti la gara Beograd Dunav, acolo unde opreste trenul Vrsac - Beograd. De aici va trebui sa mergeti la gara centrala (Beograd Centar). Exista rute de transport urban, dar eu nu le cunosc.

    Cea mai buna solutie este sa luati un taxi.

    O varianta si mai buna ar fi sa luati un autobuz Timisoara - Belgrad:

    http://www.geatours.rs/eng/temisvar.htm

    RăspundețiȘtergere
  8. Timisoara Bar in felul urmator

    Tren
    Timisoara - Vrset mai departe spre Beograd Dunav- mai departe cu transport local la gara centrala sau cu taxi cam 5 euro trebuie negociat sau pe jos o ora.
    Trebuie luat trenul de noapte cu sosire dimineata la Bar, loc la cuseta sau la clasa, pret 25 euro sens nu 40.
    Atentie din capat adica Bar linga gara e autogara si de acolo cu autocar in orice loc din MNE.

    RăspundețiȘtergere