Destinaţia Laponia


Din România, spre tărâmul lui Moş Crăciun


Notă: informațiile din acest articol nu sunt actualizate.

Săptămâna trecută trebuia să public un nou traseu pentru călătorii cu ochi deschişi şi inimi neînfricate, însă nu am reuşit să ating echilibrul interior care-mi îngăduie să scriu. Asta pentru că sunt teribil de dezamăgit de majoritatea lucrurilor care îmi guvernează în prezent viaţa. Termenul cel mai adecvat vine din limba engleză: fed up. Aşa că o să amân pentru data viitoare nisipurile şi poleiala Dubaiului şi o să vă propun, în Ajun de Crăciun, o destinaţie asortată tranziţiei dintre ani: Laponia.

Trebuie să vă avertizez însă că eu sunt un soi de Grinch. Nu cred în marfa vândută de Hollywood şi supermarketurile lumii occidentale, adică în "magia Crăciunului", "să fim mai buni", "să dăruim", ş.a. Adică trebuie să vina Crăciunul ca să fim buni şi să dăruim? În restul zilelor e voie să fim răi? Din păcate, cu cât o societate devine mai "avansată", cu atât se vor găsi mai mulţi care vor scoate profit spunându-ne când şi cum să fim buni, ce să mâncăm şi câtă apă să bem zilnic, ce adeziv dentar avem neaparată nevoie pentru a fi fericiţi, ş.a.m.d. Aşa că Mr. Grinch e chiar băiat bun, asta dacă ai reuşit să îţi păstrezi creierul în siguranţă departe de maşina colosală de spălat creiere a societăţii moderne de consum.

Nu doresc să neg încărcătura deosebită a Crăciunului sau Anului Nou sau chiar a altor sărbători petrecute pe drum. Nu pot să ascund căldura momentelor în care un nou prieten, mereu alt tovarăş de drum, îţi face o urare. Am petrecut astfel de momente cu oameni care au fost prezenţi câteva ore în viaţa mea şi au rămas printre cele mai memorabile ale vieţii mele. Mă gândesc cu oarecare nostalgie la Moş Crăciunul copilăriei mele. Zvonuri aspru cenzurate de propaganda unei societăţi socialiste spuneau că distinsul bătrân ar locui într-un ţinut îngheţat numit Laponia. Mai târziu Mr. Grinch mi-a dezvăluit identitatea surprinzătoare a personajului care îmi aducea jucării în copilărie şi apoi faptul că Laponia este o provincie a ţării numite Finlanda şi chiar că se întinde şi pe teritoriul Norvegiei şi Suediei.

Vă propun aşadar, un circuit prin zece ţări, majoritatea în Europa Nordică, pentru a descoperi adevărata magie a sărbătorilor de iarnă: descoperirea. Destinaţia oficială este o vizită lui Moş Crăciun în capitala finlandeză a laponilor, Rovaniemi, însă scopul real al călătoriei este... ei bine, ştiţi deja asta, călătoria în sine, locurile şi oamenii de la marginea drumului. Şi da, îl vom lăsa pe Moş Crăciun să zboare, noi vom evita companiile aeriene şi de data aceasta (inclusiv aglomeraţia nelipsită a sezonului).

Când. Acest circuit are o aromă neobişnuită de vin fiert, dar poate fi parcurs oricând. Nu uitaţi că:
  • temperatura în decembrie la Cercul Polar poate coborî sub - 30, chiar -50 Celsius, aşa că îmbrăcămintea trebuie să fie adecvată destinaţiei.
  • profesorul/profesoara dumneavoastră de geografie v-a spus că în timpul iernii din emisfera nordică, durata zilei scade pe măsură ce ne apropiem de Polul Nord. De Crăciun, la Rovaniemi, soarele răsare la 11.08 AM şi apune la 13.26 PM, adică ziua are o durată de 2h17m, Soarele abia ridicându-se deasupra orizontului. O zi aici este un crepuscul prelungit, lăsând locul aurorelor boreale, unul dintre lucrurile pentru care merită să vii neaparat aici pe timpul iernii.
  • preţurile sunt mari în Europa Nordică, inclusiv la cazare, astfel că o bună documentare/alegere precaută şi rezervare a cazărilor este imperioasă.
Vize. Nu sunt necesare. Teoretic, românii pot face această călătorie doar cu CI. Din experienţă proprie, există posibilitatea de a întâmpina greutăţi la cumpărarea de bilete internaţionale de ferryboat utilizând CI ca document de călătorie.

Alternativa. Prin agenţie de turism, zbor charter, preţuri foarte mari, pescuit la copcă, sanie trasă de husky, şampanie, kitsch, bleaah... Pentru consumatori.

Traseu. Ca de obicei, obositor, lung, multe legături de prins, locuri de văzut, mâini de strâns. Pentru călători. De data asta, oraşul de plecare este Deva. Toată lumea ştie cum să ajungă aici.
  • Deva-Viena (Austria), cu trenul sau autocarul (circa 60 EU). Alegeţi un tren care pleacă în jurul orei 23.oo din Deva sau autocarul care pleacă în jurul orei 16.00 pentru a sosi în Viena dimineaţa devreme (autocarul Atlassib soseşte la ora 05.00). Astfel, o să aveţi o zi la dispoziţie pentru vizita capitalei austriece. Târgul de Crăciun din Viena este probabil cel mai frumos din lume. Lume multă, arome de patiserie şi vin fiert, obraji îmbujoraţi de frig şi vin, bunătăţi de gustat şi nimicuri de târguit.
  • Viena-Praga (R. Cehă) autocarul (16-24 EU), circa 5 h. Autocarele (Student Agency), de culoare galbenă, circulă des, cu plecare din staţia Lassallestrasse (puţin NV de gara Wien Praterstern) şi au Internet wireless la bord. Există o largă varietate de trenuri, însă acestea pleacă din gări vieneze diferite, costă 40 EU, şi fac tot cam 5 h. Aici avem două opţiuni: 1. suntem obosiţi, deci luăm un tren de după-masă (18.30) spre Praga (23.20) din gara Wien Miedling şi petrecem noaptea la un hostel praghez (nu contaţi pe prea multă odihnă, o să fiţi atraşi instantaneu în petrecerea multilingvistică a serii, indiferent de hostel); 2. vrem să salvăm banii de cazare şi să ne odihnim în acelaşi timp, deci luăm trenul express Chopin, la vagon de dormit (supliment 14 EU), plecare la 22.08 din Wien Westbanhoff sau 22.21 Wien Miedling, care soseşte în Praha Hlavni Nadrazi (Praha hl.) la 6.15. Atenţie, acest tren (406/470) are în compoziţie vagoane pentru Berlin şi Dresda care formează în Cehia trenul 406/476 2. Acesta ajunge mai repede la Praga, puţin după ora 03.00. Indiferent de varianta aleasă, pregătiţi-vă ca ziua viitoare să vizitaţi unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Europei şi nu numai: Praga. Notă: se poate ajunge la Praga şi direct cu trenul din România, dar rataţi Viena.
  • Praga-Cracovia (Polonia), cu trenul de noapte Şirava (37 EU plus 9.5 EU supliment cuseta, durata puţin peste 10 h). Este singurul tren direct, alternativa este schimbarea în Katowice. Plecarea la ora 21.17 din gara Praha hl. şi sosirea în Krakow Glowny la 6.56. Prin urmare, încă o zi la dispoziţie pentru o nouă destinaţie splendidă.
  • Cracovia-Varşovia, cu trenul. Există o largă varietate de trenuri Intercity către capitala Poloniei (Warsaw Centralna), preţurile încep de la 22 EU iar durata călătoriei este de 2.5 h. Trenurile expres sunt mai ieftine cu câţiva euro.
  • Varşovia-Vilnius (Lituania), cu autocarul sau trenul. Opţiuni: 1. Din păcate, nu mai există tren direct pe această rută, cea mai comodă cale fiind autocarul Căilor Ferate Poloneze (informaţii şi rezervări la Warsaw Centralna - da, vorbesc engleza). Acest autocar circulă noaptea şi costă circa 25 EU. Mulţi muncitori din ţările baltice îl folosesc, de aceea occidentalii simandicoşi îl ocolesc. Eurolines şi alte companii merg şi ele la Vilnius, dinspre Varşovia, începând cu 30 EU. 2. Cu trenul, dar nu direct! Pe scurt: tren Warsaw Centralna (07.35) către Seskotai, la frontiera cu Lituania (14.44). Seskotai este un sat de frontieră, însă nu veţi traversa no man's land pe jos (nici nu mai există, aşa ceva, Schengen e tare, nu-i aşa?), întrucât aici veţi găsi trenul de Vilnius (15.00) la peronul vecin. În cazul în care trenul de la Varşovia întârzie, nu-i bai, că cel de Vilnius îl aşteaptă! Tarif: 35 EU pentru ambele trenuri, jumătate în sens invers, sosire Vilnius: circa 18.00. Am intrat în spaţiul ex-sovietic, al ţărilor baltice. Întrucât mulţi zic că în Lituania&Letonia&Estonia sunt cele mai frumoase femei, nu ar strica să faceţi un popas de odihnă în Vilnius, după care să reflectaţi la zvonul de mai înainte.
  • Vilnius-Riga (Letonia), cu autocarul (de la 16 EU, 4-5 h), http://www.luxexpress.eu/lang/ Deşi este posibil să călătoreşti cu trenul pe această rută, acest lucru implică schimbare de trenuri şi o noapte la hotel. Vara se poate încerca şi autostopul.
  • Riga-Talinn (Estonia) cu autocarul http://www.luxexpress.eu/lang/ (dela 11 EU, 5 h) sau cu trenul. Cei care au folosit trenul pentru porţiunea Varşovia-Riga o să aibă un deja-vu, întrucât trebuie întâi să ia unul de la Riga la Valga (frontiera cu Estonia, circa 10 EU) http://www.edel.ee/home, iar de la Valga la Talinn un altul (circa 4 EU) http://www.litrail.lt/wps/portal Vă amintiţi mica bârfă despre femei frumoase? Odată ajunşi în Talinn, uitaţi-vă în jur!
  • Talinn-Helsinki (Finlanda) cu ferryboatul. http://www.tallinksilja.com/en/ Tarif: 30-44 EU. Traversarea este relativ scurtă, iar ferryboaturile circulă inclusiv iarna, când Golful Finic îngheaţă. Atenţie: este posibil să ajungi la Helsinki via Sankt Petrsburg, însă cu preţul unor complicaţii serioase legate de viza pentru Rusia.
  • Helsinki-Rovaniemi cu trenul sau autocarul. Trenul face peste 8 h, trebuie schimbat în Oulu şi costă circa 82 EU (bun venit în Scandinavia!). Vi se pare scump? E mai scump şi mai lent cu autocarul, mai ales iarna! Iată-ne în capitala lui Moş Crăciun, după cel puţin 5 zile de călătorie. Pe timpul verii, cazarea este mai facilă, ţinând cont de faptul că în Rovaniemi este cel puţin un camping modern, însă iarna, la preţurile scandinave... Un secret: couchsurfing!
  • Rovaniemi-Lulea (Suedia), cu autocarul. E timpul să revenim acasă, în stil scandinav. Pentru început, vom lua un autocar către Suedia, în 2 etape: 1. Rovaniemi - Haparanda (frontiera fino-suedeză), 47 EU pentru 140 km, circa 2.5 h! 2. Haparada - Lulea (21 EU, 4 h).
  • Lulea-Stockholm, cu trenul (84 EU, 15 h). Din capitala Suediei, există un autocar Atlassib spre Bucureşti (120 EU, plecare doar sâmbăta, 2 zile). Stockholm este probabil cel mai frumos oraş scandinav, aşa că o vizită extensivă este obligatorie.
Total: 650 EU transportul. Aşa cum era de aşteptat, cele mai mari preţuri sunt în Finlanda şi Suedia. O bună planificare şi informare poate economisi sume considerabile.

Din păcate, în lipsa unui permis Interrail, întoarcerea spre ţară cu trenul sare de 300 EU, în lipsa oricăror reduceri. De asemenea, Wizzair are oferte bune spre Budapesta şi Belgrad pentru cei prea obosiţi. Desigur, încăpăţânaţii pot căuta alternative şi e posibil să nu fie dezamăgiţi.

Drum bun şi Crăciun Fericit tuturor!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu