Din România în Grecia

Foto: Mircea Trif


Notă: aceste informații nu sunt actualizate.


Din păcate, după mai mult de o sută de ani de circulaţie, toate trenurile internaţionale spre Salonic şi Athena au fost oprite la începutul acestui an. Motivele se pare că sunt determinate de situaţia economică dificilă cu care se confruntă Căile Ferate Elene.

ACTUALIZARE 2014: Legăturile internaţionale către Grecia au fost reluate! Deocamdată, există legături directe din Sofia, Belgrad şi Skopje către Salonic şi Athena. Kalimera!

ACTUALIZARE VARA 2013: Toate trenurile către Grecia sunt în continuare oprite.
Este vorba despre trenurile:
  • Istanbul - Salonic
  • Bucureşti/Sofia - Salonic/Athena
  • Belgrad - Salonic
Se pare că ultimul tăiat a fost tocmai trenul românesc spre Salonic. Astfel, cei care doreau să ajungă în Grecia, cu vagonul cuşetă de la Bucureşti la Salonic, vara viitoare, vor trebui să se reorienteze către mult mai incomodele autocare.

Rămâne însă posibil să ajungeţi cu trenul în ţările vecine (Macedonia, Bulgaria şi Turcia). Din păcate, schimbarea trenurilor şi transbordarea într-un autobuz pentru ultima parte a traseului, poate fi incomod pentru o familie plecată în vacanţă.

Liniile internaţionale independente de ferryboat din Marea Egee şi Adriatică nu sunt afectate de această măsură.

Grecia a devenit astfel, cu excepţia câtorva ţări insulare, a Albaniei, Andorrei şi a San Marino, singurul stat european fără legături feroviare externe. În ţările baltice, care s-au confruntat cu aceleaşi probleme financiare în sectorul feroviar, dar şi cu diferenţe de ecartament, există cel puţin trenuri până la frontiere, de unde pleacă legături directe aparţinând ţărilor vecine. Nu ne rămâne decât să sperăm că legătura feroviară tradiţională cu România va reveni pe harta trenurilor europene, în viitorul apropiat.

În gara Giurgiu Nord, trenul rămâne o perioadă mai lungă pentru controlul paşapoartelor
Foto: Mircea Trif



În trenul Bucureşti - Salonic
Foto: Mircea Trif



Peisajele bulgăreşti văzute din tren sunt încântătoare
Foto: Mircea Trif


Puteţi afla amănunte despre călătoria mea cu fostul tren Bucureşti - Salonic, în articolul acesta.

Gara Salonic
Foto: Mircea Trif

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu