Din România în Spania

Notă: informațiile nu sunt actualizate. Cu toate că este posibil să ajungi în Spania cu trenul, acest lucru nu este deloc ieftin. Pentru informații la zi, consultați bahn.de și siteurile companiilor feroviare naționale.

Da, se poate ajunge cu trenul în Spania si nu este deloc complicat, cum s-ar putea crede! Majoritatea celor care vor să călătorească în acest mod sunt descurajaţi de suma finală a costurilor trenurilor care trebuie schimbate până în Spania şi de numărul acestora, aparent foarte mare. În final, toată lumea sfârşeşte prin a se prezenta la casele de bilete ale companiilor de autocare sau la agentul Blue Air sau WizzAir.

Ecartament. Spania şi Portugalia sunt singurele ţări europene care au căi ferate cu ecartament lat (1676 mm), fapt care îngreunează legăturile directe cu Franţa şi restul ţărilor europene, unde este folosit ecartamentul normal (1435 mm).

Pe scurt, pentru a călători din România (Bucureşti) în Spania (Barcelona):
  • schimbaţi trenul la: Budapesta, Venezia şi Milano sau la Viena si Zurich;
  • durata călătoriei pe calea ferată este apropiată de cea cu autocarul (confortul face însă diferenţa!);
  • preţul călătoriei poate fi într-adevăr mai ridicat, însă există opţiunea de a cumpăra un bilet Interail Flexible valabil 5 zile din 10, care vă va costa 259 EU(169 EU dacă aveţi sub 26 ani). Opţiunea de a călători 10 zile din 22 (o alegere optimă în cazul în care vreţi să vă petreceţi vacanţa în Spania sau ţările vecine) costă 369 EU (249 EU dacă aveţi sub 26 ani). Nu uitaţi că Interail nu este valabilă pe teritoriul României pentru cetăţenii aparţinând acestei ţări; dacă doriţi să călătoriţi la vagonul de dormit sau cuşetă, va trebui să plătiţi diferenţa.
  • în concluzie, dacă sunteţi ''navetist'' pe ruta România-Spania sau invers, s-ar putea ca preţul să fie mai mare decât la clasicul autocar. Dacă mergeţi în Spania în vacanţă şi nu vă grăbiţi prea mult, trenul este cea mai bună soluţie, atât din punct de vedere al costurilor totale de transport cât şi pentru că biletul flexibil vă permite să vă opriţi pe traseu în locuri precum Veneţia, Coasta de Azur, Munţii Alpi, ş.a.
De ce ar vrea cineva să meargă cu trenul în Spania? Trenul pare o alternativă relativ complicată la clasicele autocare sau la cursele aeriene low-cost. Prin urmare, cei interesaţi de această opţiune erau:
  • Cei cărora le displac cursele de autocare.
  • Cei care se tem să zboare.
  • Cei care vor să călătorească în confort, dar nu cu avionul.
  • Cei care nu se grăbesc, nu au bagaje uriaşe şi care vor să vadă locurile prin care trec.
  • Călătorii de sex feminin. Din motive evidente...
Mai multe despre Interail şi cum se poate achiziţiona un astfel de bilet minune, în articolul Cu trenul de la Marea Neagră la Oceanul Atlantic.


ACTUALIZARE VARA 2013: Circulaţia trenurilor dinspre Ungaria, ţările fost-yugoslave, ş.a. către Italia este oprită. Ruta descrisă mai jos nu mai este accesibilă. Ruta via Zurich este în continuare posibilă, dar via Budapesta, nu Beograd.


Traseu

Bucureşti - Budapesta - Venezia - Milano - Barcelona (I)

1. Luaţi trenul Bucureşti-Budapesta din Gara de Nord la ora 14.05 cu sosire la Budapest Keleti la 05.25. Puteţi opta pentru o legătură către trenul Târgu Mureş - Budapesta (plecare 05.30, în Simeria la 08.44, Arad 11.14, sosire 14.50). Cost: în funcţie de oraşul din care porniţi. Cuşeta: circa 10 EU. Recomandare: călătoriţi ziua, e mai ieftin cu trenurile de la Tg. Mureş şi Cluj Napoca datorită distanţei şi lipsei suplimentului cuşetă/vagon dormit.
Din Cluj Napoca şi Oradea este şi mai uşor. Puteţi opta pentru trenurile cu plecare la 02.18 sau 06.15, sosiri la 08.20 şi 12.20 în gara Keleti.

Budapest Keleti
foto: Mircea Trif


2. Luaţi trenul Budapest Keleti- Venezia Santa Lucia, cu plecare la ora 17.05. Coborâţi la 07.04 la Mestre sau la 07.16 la Santa Lucia, capătul liniei. Supliment: 5 EU scaun, 25 EU cuşeta, dacă sunteţi amator de confort sporit.
Din Veneţia aveţi legături directe către toate oraşele importante ale Italiei. Verificaţi din timp legătura dorită pe site-ul Trenitalia.

3. Luaţi unul dintre trenurile zilnice Venezia Santa Lucia - Milano Centrale. Între aceste oraşe circulă trenuri la 1-2 ore, distanţa fiind acoperită în 2.5-3 ore. Dacă sunteţi în vacanţă, profitaţi de ocazie ca să vizitaţi Venezia.

4. Luaţi trenul-hotel Salvador Dali Milano Centrale - Barcelona Estacion de Franca, plecare la 19.40, sosire a doua zi la 09.43. Circulă o dată la două zile, verificaţi frecvenţa pe site-ul Trenitalia. Din Barcelona, există legături rapide către tot restul Spaniei. Verificaţi-le sau căutaţi alternative pe site-ul bahn.de.


Elipsos, Grand Classe
Sursa: www.raileurope.com


Elipsos. Trenurile-hotel Elipsos sunt administrate de o companie comună a Căilor Ferate Franceze şi a Căilor Ferate Spaniole. Ele sunt disponibile către Spania (Madrid şi Barcelona) atât din Milano, cât şi din Zurich sau Paris. La bază sunt trenuri spaniole Talgo articulate, fiind extrem de căutate, mai ales în timpul verii. Pentru luxul de la bord, se vor plăti în plus faţă de biletul Interail între 46 şi 204 EU, în funcţie de clasă. Pentru un fotoliu se plăteşte 46, iar pentru un pat la clasa Turist (cabină cu 4 paturi), 70 EU. Info: Elipsos.




Elipsos în sudul Franţei
Sursa: www.RailPictures.com


Barcelona - Milano - Venezia - Budapesta - Bucureşti


1. Luaţi trenul-hotel Salvador Dali Barcelona Estacion de Franca - Milano Centrale, cu plecare la ora 19.38, sosire 09.59.

2.
Luaţi unul dintre trenurile zilnice Milano Centrale - Venezia Santa Lucia. Între aceste oraşe circulă trenuri la 1-2 ore, distanţa fiind acoperită în 2.5-3 ore

3.
Luaţi trenul Venezia Santa Lucia - Budapest Keleti, cu plecare la ora 21.20, sosire în Budapest Keleti la 10.54.

4. Luaţi trenul Budapesta - Bucureşti la 19.10 şi sosire la 11.47 sau 23.30, sosire la 16.00. Dacă locuiţi în Transilvania: 11.10 (Budapest-Sibiu, 16.33 în Arad, 19.00 în Deva, 22.02 în Sibiu), 13.30 (Budapest-Târgu Mureş, 18.32 în Arad, 20.51 în Deva, 0.16 în Tg. Mureş).

Bucureşti - Viena - Zurich - Barcelona (II)

1. Călătoriţi de la Bucureşti la Zurich.

2. Luaţi trenul-hotel Pau Casals Zurich - Barcelona, cu plecare la 19.27, sosire 09.23.
Barcelona - Zurich - Viena - Bucureşti

1. Luaţi trenul-hotel Pau Casals Barcelona Estacion de Franca - Zurich HB, cu plecare la 19.38, sosire 10.07.

2. Călătoriţi de la Zurich la Bucureşti.

2010 Elipsos Incident. În august 2010, dintr-o eroare a angajaţilor SNCF, călătorii trenului Pau Casals au avut surpriza de a se trezi la ... Milano, iar cei ai trenului Salvador Dali, de partea greşită a Alpilor, la Zurich. Citiţi mai multe despre acest incident neobişnuit.
Via Paris. Există posibilitatea de a ajunge direct la Madrid, cu un ocol pe la Paris. Lungimea acestui ocol este însă anulată de trenurile TGV cu care este parcurs o bună parte din acesta.

Pentru a afla cum puteţi călători de la Bucureşti la Madrid, via Paris, fără a folosi neaparat trenurile Elipsos, consultaţi articolele:
  • Din România în Franţa, pentru a afla cum să ajungeţi de la Bucureşti la Paris;
  • Europa de Vest cu Interail, pentru a afla cum puteţi ajunge de la Paris la Madrid;

Un comentariu:

  1. Buna ziua . Ma intereseaza, pentru lunile septembrie si octombrie,ofertele dvs. Bucuresti-Madrid cu Interrail. Multumesc anticipat, Lumy.

    RăspundețiȘtergere