Pontus Euxinus

Rezumat

1453. Cu câteva ceasuri înainte de căderea Constantinopolului, un pânzar moldovenesc reuşeşte să spargă încercuirea otomană, având la bord o comoară care urma să schimbe soarta Bizanţului şi a întregii Europe, măcinată de conflictele sumbrului Ev Mediu. La puţin timp după aceea, corabia dispare într-o teribilă furtună pe Marea Neagră, împreună cu urmăritorii săi.

În prezent. Paul Noran şi prietenul său de origine africană, Adolf Ben Hassan Beira, navigatori şi aventurieri pătimaşi, participă la o cursă de iahturi cu vele şi sunt prinşi într-o furtună puternică, în care naufragiază, pe ţărmul pustiu al Mării Negre, la sud de Delta Dunării. În timp ce se salvează, ca printr-o minune, şi se refugiază pe uscat, descoperă epava unei corăbii otomane ciudate.

La scurt timp după ce sunt recuperaţi de o navă militară românească, primesc o invitaţie neaşteptată din partea Fundaţiei Maritime Albatros din Sulina, de a se alătura eforturilor disperate ale acesteia, şi ale directorului George Martin, în a identifica agentul responsabil cu producerea unei adevărate catastrofe ecologice în Marea Neagră şi moartea vieţuitoarelor din aceasta.

Investigarea cauzelor catastrofei marine îi antrenează pe eroi într-o aventură neaşteptată, întrucât ancheta dovedeşte că în spatele acesteia se ascunde un complot menit să destabilizeze şi să arunce Turcia în haos.

Ancheta mareei moarte se împleteşte ciudat cu o istorie veche, a două nave legendare, una dintre ele fiind cea descoperită în noaptea naufragiului, însă cealaltă pare mai degrabă un mit născut de sângeroasa cădere a Constantinopolului. Se pare că nu numai ei sunt interesaţi de acest subiect, iar fiecare pas în studierea lor le pune tot mai mult vieţile în pericol.

Atunci când se descoperă urme firave de droguri în ţesuturile peştilor morţi, Paul ştie că nu este vorba de o simplă catastrofă ecologică. Sprijiniţi de tânăra femeie ofiţer americană Denise J. Lain, dar şi siliţi de un episod neplăcut din trecutul lor, care ar putea să-i aducă în faţa justiţiei americane, Paul şi Adolf pleacă în fierbintele şi neospitalierul Turkmenistan, pentru a da de urmele unui depozit în care, timp de mai mulţi ani, s-au adunat cantităţi impresionante de heroină, care era pe punctul de a ajunge în Turcia, şi de acolo, în întreaga lume, în ciuda strădaniilor serviciilor secrete occidentale.

Se dovedeşte însă că reţeaua de traficanţi ştia de sosirea lor, şi totul se transformă într-o cursă de supravieţuire, pe viaţă şi pe moarte, de-a lungul cumplitului Deşert Karakum.

Urmând firele încâlcite şi pătate de sânge, ei descoperă că mareea moartă era efectul secundar al unui plan diabolic, gândit de magnatul turc Samim Ergün, care plănuieşte uciderea a milioane de oameni pentru a-şi atinge un scop neaşteptat, care, pus în aplicare, ar fi dus la apariţia unui nou stat şi la îngenuncherea Turciei.

Samim Ergün şi organizaţia separatistă pe care o conduce, Eliberatorii Hatay, sunt sprijiniţi de la Ankara de candidatul cu cele mai mari şanse la apropiatele alegeri prezidenţiale din Turcia, influentul extremist Bülent Tapaoglu.

Evenimentele se precipită periculos pentru cei doi eroi, pe care îi găsim în adâncurile minelor din Zonguldak, apoi îndărăt pe Marea Neagră, unde sunt ţinuţi prizonieri pe un vas condamnat, având doar câteva zeci de minute pentru a se salva pe sine şi alte douăsprezece milioane de oameni de la o moarte cumplită.

Loviturile de teatru se ţin lanţ, iar un al treilea personaj, cel mai tenebros dintre toate, îşi dezvăluie surprinzător identitatea, atunci când goana după comoara legendarului vas este impulsionată de descoperirea într-un vechi cimitir dobrogean al unui epitaf încifrat, care arată că aceasta se găseşte într-o peşteră cu izvoare termale aflată pe o insulă calcaroasă din Marea Neagră. Toate privirile se îndreaptă către Insula Şerpilor, însă Paul are, ca de obicei, altă părere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu